Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσετε μαθήματα πιάνου;


Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσετε μαθήματα πιάνου;

Το να δίνει κανείς στο παιδί του τη δυνατότητα της μουσικής παιδείας  μόνο δώρο μπορεί να θεωρηθεί και αυτό γιατί εμπλουτίζει τη ζωή του με πάρα πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Μέσα από την μουσική αναπτύσσεται η πειθαρχία , η δεξιότητα του να συντονίσει μάτι – χέρι , ευφυΐα καθώς επίσης και η ικανοποίηση στο παιδί για το προσωπικό του επίτευγμα.

Παιδιά που ξεκίνησαν στην ηλικία των 6 να μαθαίνουν το κλαβιέ του πιάνου αναπτύχθηκαν πιο γρήγορα εγκεφαλικά , καθώς είχαν και  περισσότερες κινητικές δεξιότητες από συνομήλικα παιδιά.

Βέβαια το πότε θέλει κάποιος  να ξεκινήσει  να μάθει ,δεν έχει ηλικία .

Είναι ποτέ πολύ νωρίς;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο τον τελευταίο καιρό με πολύ μικρά παιδάκια να παίζουν έργα μεγάλων συνθετών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγγραφούν απαραίτητα στο ωδείο διότι αυτές η ηλικίες πρέπει να αναπτύσσονται και να εξερευνούν το πιάνο με το δικό τους χρονοδιάγραμμα. Ισως να μην ανταποκριθούν στην σωστή δομή εκμάθησης. Πάντα δραστήριο και περίεργο, ένα νήπιο μπορεί να δώσει προσοχή σε έναν ενήλικα που προσπαθεί να του διδάξει κάτι για περίπου τρία λεπτά, αλλά μετά παρατηρεί κάτι άλλο που θέλει να ελέγξει.

 Εάν βάλετε ένα παιδί σε αυτή την ηλικία στα μαθήματα πιάνου, ο περισσότερος χρόνος του δασκάλου θα αφιερωθεί στην ανακατεύθυνση της προσοχής του παιδιού στο πιάνο. Απλώς δεν είναι πολύ αποτελεσματική χρήση του χρόνου και των χρημάτων σας.

Σίγουρα βέβαια οι γονείς κάτω των 5 ετών παιδιών μπορούν να έχουν δραστηριότητες με σκοπό το ενδιαφέρον των παιδιών για τη μουσική. (Όπως για παράδειγμα να ακούνε μουσική , να τραγουδάνε, να βλέπουν κάποιες παραστάσεις κλπ)

Τρόποι για να δούμε αν μπορεί να ξεκινήσει μαθήματα:

. Μερικά πεντάχρονα μπορεί να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν, αλλά όχι πάντα. Πώς ξέρετε αν το παιδί σας είναι έτοιμο; Ακολουθεί μια σύντομη λίστα ελέγχου:

1. Μέγεθος χεριού

Μπορεί το παιδί σας να τοποθετήσει εύκολα πέντε δάχτυλα σε πέντε διπλανά λευκά κλειδιά

2. Ανεξαρτησία με το δάχτυλο

Εάν ζητήσετε από το παιδί σας να κρατήσει τα χέρια του ψηλά και να κουνήσει, ας πούμε, μόνο το αριστερό του δαχτυλίδι, μπορεί να το κάνει;. Ένα παιδί που μπορεί να παίξει μόνο διαλέγοντας τη μελωδία με το ένα δάχτυλο, μάλλον δεν είναι έτοιμο.

Υπάρχουν μικρές ασκήσεις μέσω παιχνιδιού που μπορείτε να βοηθήσετε να ανεξαρτητοποιηθούν τα δαχτυλάκια.

3. Πόσο ενδιαφέρον και θέληση έχει για να μάθει

Πιθανώς το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτήν τη λίστα ελέγχου είναι η επιθυμία του παιδιού σας να μάθει πιάνο. Εάν το κίνητρο για μάθηση προέρχεται από το παιδί σας, θα το βοηθήσει να ξεπεράσει κάθε είδους δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει. Εάν το κίνητρο προέρχεται μόνο από εσάς, τότε αργά ή γρήγορα θα καταλήξετε σε έναν αγώνα εξουσίας.

Ηλικίες έξι έως οκτώ είναι μια εξαιρετική στιγμή για να ξεκινήσετε πιάνο

Αγαπημένη  ηλικία  είναι τα έξι χρόνια. Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά έχουν περάσει ένα χρόνο στο νηπιαγωγείο και είναι συνηθισμένα στη μάθηση. Ο εγκέφαλός τους μαθαίνει γλώσσες και δημιουργεί νέες συνδέσεις με εκπληκτικό ρυθμό. .

Τα παιδιά επτά και οκτώ ετών έχουν την πρωταρχική διανοητική ικανότητα που θα τους επιτρέψει να μάθουν τη σύνθετη γλώσσα της μουσικής με ευκολία. 

Λίγα λόγια για την ανάγνωση

Στις μικρότερες ηλικίες είναι λίγο πιο δύσκολο το θέμα της ανάγνωσης λόγω της ανυπομονησίας που έχουν οπότε δεν μπορούν για πολύ ώρα να κάτσουν .Αυτό όμως εκπαιδεύεται σιγά σιγά με υπομονή. Στα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να υπάρχει και θέληση όμως και χρόνος τέτοιος ώστε μαζί με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχουν να μην τους στερεί και προσωπικό χρόνο. Βέβαια αν σε συνεργασία με τον δάσκαλο το ξεκινήσουν σαν παιχνίδι τότε θα του είναι πιο εύκολο να διαβάσει με ηρεμία.

Είναι ποτέ αργά;

Ποτέ δεν είναι αργά για καμία ηλικία και αυτό γιατί κάθε ηλικία έχει την δική του ωριμότητα , τα δικά του θέλω και το κυριότερο πρώτα την μουσική την έχουμε για την προσωπική μας εξέλιξη, προσωπική μας ικανοποίηση για αυτό που κάνουμε ή καλύτερα για αυτό που δημιουργούμε.

Καλή σας αρχή λοιπόν.